DEFENSAR EL DRETS SOCIALS I LABORALS I RECUPERAR LA INTEGRITAT DE L’ESTATUT

Enguany celebrem la Diada Nacional en un moment d’especial transcendència, en què és necessari defensar els drets dels treballadors i treballadores, greument amenaçats per una reforma laboral injusta i regressiva, i on cal fer respectar la voluntat del poble de Catalunya expressada en el referèndum que va ratificar l’Estatut.

Amb la reforma laboral aprovada pel Govern central, i avui en procés de tramitació parlamentària, l’acomiadament serà més fàcil i més barat, augmentarà encara més la precarietat laboral i s’afeblirà la negociació col∙lectiva com a marc de protecció i millora de les condicions de treball. És una reforma que no és bona per als treballadors i treballadores, ni per reactivar l’economia i crear ocupació, ni per a la cohesió social.
En lloc d’incrementar els ingressos fent pagar més als que més tenen, el pla d’ajust del Govern retalla els sous dels empleats públics, congela les pensions i redueix les prestacions socials. Per aquesta via són els treballadors i treballadores els únics que paguen les conseqüències d’una crisi que no han generat, mentre els autèntics responsables continuen amb els seus privilegis i imposant les regles del joc.
Paradoxalment, pel Govern i la patronal les mateixes causes que van provocar la crisi són ara la solució. I volen tornar a competir amb més baixos salaris i més desregulació en lloc d’optar per un canvi de model productiu que el que requereix és més inversió, formació i estabilitat laboral. S’aposta per una competitivitat basada en la reducció dels costos empresarials a costa dels drets dels treballadors i treballadores.
Per a CCOO, l’Onze de Setembre sempre ha estat un bon moment per defensar els drets socials i nacionals del poble de Catalunya i poques vegades com en aquesta ocasió aquests drets s’han vist tan qüestionats. Els drets laborals amenaçats per la reforma laboral i els drets nacionals posats en entredit per la sentència del Tribunal Constitucional.
La massiva mobilització dels treballadors i treballadores secundant la vaga general del 29‐S serà decisiva per desautoritzar els continguts de la reforma laboral i frenar altres mesures regressives entre les quals hi ha l’amenaça a les futures pensions. Com decisiva ha estat la resposta de la ciutadania de Catalunya expressant el seu rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional i afirmant el seu dret a decidir.

Tant per la forma en què s’ha produït, com pel seu contingut, aquesta sentència és una agressió a l’autogovern de Catalunya, vulnera la voluntat democràtica de la ciutadania i posa en qüestió l’encaix entre la realitat nacional de Catalunya i l’Estat espanyol.

Per a CCOO els drets socials i els drets nacionals són indestriables, i l’Onze de Setembre és la millor ocasió per posar‐ho de manifest.

Secció Sindical de CCOO Nissan